Erdoğan'ın Kızılelma Çantası

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Bu yazı 07/09/2022 tarihinde yayınlanmıştır.

* Bülent ERANDAÇ/SDE Medya ve Sivil Toplum Koordinatörü

 

Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı Eylül ayında müthiş bir KIZILELMA seferine çıktı.

Özellikle Başkan Erdoğan'ın Özbekistan'da yapılacak BRICS zirvesine katılacak olması, Çin lideri Şi Cinping ve Rusya lideri Putin'le yapacağı görüşmeler, sadece 2022 yılını değil, 2030'ların koordinatlarını da belirleyecek.

Bu gelişmeler, yeni dünya düzeni kurmaya yönelmiş başta ABD Başkanı Biden, İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Avrupa liderlerinin uykularını kaçıracak, nefeslerini kesecek özellikler içeriyor.

Başkan Erdoğan'ın KIZILELMA çantası ve olası yansımalarını analiz edelim.

1) Türk malı KIZILELMA İNSANSIZ UÇAK Samsun'da Teknofest 'te ilk kez sahneye çıktı.

2) BALKANLAR DOSYASI...6 Eylül 2022. Salı Günü Bosna Hersek gezisi başladı.

3) BRICS DOSYASI.

15-16 Eylül 2022 Özbekistan'ın SEMERKANT kentinde BRICS (Şangay Beşlisi) zirvesine katılacak. Çin ve Rusya liderleri ile baş başa görüşecek.

Türkiye'nin üyeliği ve yeni dünya düzeni konuşulacak.

ABD başkanı Biden'ın nefesini kesecek toplantı...

4) BİRLEŞMİŞ MİLLLETLER GENEL KURULU DOSYASI.

29-30 Eylül'de Başkan Erdoğan, BM Genel Kuruluna katılacak. Konuşacak. Özbekistan'ın canlandırdığı ruhla dünyanın mağdur ve mazlum insanlarının çektiği sıkıntıları gündeme getirecek.

SAMSUN 'DAN KIZILELMA MESAJLARI

Kızılelma, Türkler arasında cihan hâkimiyetinin sembolüdür. Bazen Türklerin yaşadıkları bölgeye göre daha batıda, ulaşılması gereken bir yer, bazen de bir ülkenin önemli bir yapısının üzerinde parıldayan altından yapılma bir yuvarlaktır.

Bu top zaferin işareti, hâkimiyetin veya fethedilmek üzere seçilmiş yerin sembolü olarak kullanılmıştır. Kızılelma motifi Türklerde çok eski inançlara ve töreye dayanır. Yenisey Yazıtları’na göre, Barlık suyu boyunca oturan Oğuzları, buradan hep batıya doğru yürüten güç Kızılelma olmuştur. Bu bakımdan Kızılelma çok güçlü bir fetih idealinin sembolü olmuştur.

Örneğin, Ergenekon Destanı’nda Kızılelma, Ergenekon’dan çıkma ve eski yurda yeniden sahip olma idealidir. Ulaşılması gereken, ülkeleri ele geçirmek için fetihleri amaç hâline getiren bir semboldür. Türkler hangi yöne giderlerse gitsinler ulaşacakları zafere, ulaşmadan önce Kızılelma adını vermişlerdir.

Hazar Denizi’nin doğusundan gelen Oğuzlar, Hazar kağanının çadırının üzerinde bulunan ve hâkimiyetin sembolü olan altın topu ele geçirmeyi amaç edinmişlerdir. Kızılelma ideali buradan İran’daki Türklere, onlardan da Osmanlılara geçmiştir. Osmanlıların fethetmek istedikleri yerlerde bir Kızılelma’nın varlığına inandıkları ve bunu ele geçirmek için çabaladıkları görülmektedir.

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN bir gün askerlerine “Kızıl Elma neresidir” diye sorar. Çeşitli cevaplar alır bu sualine. Kimi Viyana, kimi Roma, kimi Çin, kimi Maçin, kimi Hint diye yanıtlar.

Padişah, anlamak istediği şeyi ortaya çıkarmak üzere sorusunu tekrarlar.

İçlerinden bir fâkih "Padişahım" der. "Bu kızıl elma, efsanedir” der.

Süleyman, "Bu bir hakikattir! Halk söylüyor; halktan gelen ses, hakkın sesidir, mutlaka bir aslı vardır."

Sonunda Padişah, İskender Paşa’ya ordunun içine girerek " kızıl elma, kızıl elma" diye bağıran kişilerden üçünü rastgele seçip, yanına getirmesini emreder.

Padişah sorar: "Kızılelma, Kızılelma dersin, neresidir burası?" diye.

Asker konuşur:

“Padişahımızın bizi götüreceği yer!”

İkinci asker de aynı suali yine, "Önümüze düşüp, bizi götüreceğin yer padişahım!”

Üçüncü asker, “Atınızın gittiği yer padişahım!”

Sultan Süleyman "Gördünüz, kızıl elma benim gitmek istediğim yer işte, Hakk'ın beni göndereceği yer'' der.

KIZILELMA BIR ÜLKÜDÜR

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Samsun'da ilk kez sahneye çıkarılan KIZILELMA INSANSIZ UÇAK yanında konuştu.

“Rahmetli Özdemir Bayraktar ağabeyimiz çocukları ile birlikte Bayraktar İHA’ları üretmeye başladı. Hamdolsun, bugün sadece silahlı İHA’lar dünyanın 30’dan fazla ülkesinde gururla bizi temsil ediyor.

Samsun’da ilk defa gösterilen KIZILELMA İHA’sı, dünya harp tarihinde oyun değiştirici bir hamledir.

Bayraktar kardeşler İHA’ları geliştirirken hangi engel ve ihanetler ile karşılattıklarını en iyi onlar kadar ben de biliyorum.

Yeri geldi kendilerine pist verilmedi, uçuşları yasaklandı ve tehdit edildiler ama sonuçta ortaya dünya markası çıkarttılar.'

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, 2023 yılında havada olması planlanan KIZILELMA ve HÜRJET’i imzaladı.  Başkan Erdoğan, Suriye'de Türk Ordusunun Zeytin Dalı operasyonu sırasında “Kızılelma” yı sık sık kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın "Kızıl Elma " sözüyle neyi kastetti?" sorusunu şöyle yanıtlamıştı:

"Bugün, 'Kızılelma'; Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarıyla beraber barış, huzur içerisinde, refah içerisinde ve bağımsız bir şekilde yaşaması hedefidir. Bunun bir sürü alt başlığı vardır; teknolojiden savunma sanayisine, kültürden eğitime, bilimden teknolojiye kadar. Birileri kalkıp bunu emperyal bir rüya olarak tanımlamaya ya da karalamaya çalışabilir. Biz bunun defalarca böyle olmadığını bütün dünyaya gösterdik. Kimsenin toprağında gözümüzün olmadığını, ne Suriye'de ne Irak'ta ne Yunanistan'da ne Bulgaristan'da ne de başka yerlerde...

Zaman zaman "Türkiye yeni Osmanlıcılık yapıyor" eleştirileri geliyor. Herkesin zihninde bir 'Kızılelma' ideali olamaz mı?  Görüş ayrılıkları olabilir ama sembolün kendisi 'Kızılelma'nın bir ideal olarak, ulaşmaya çalışmamız gereken bir hedeftir''.

ERDOĞAN 'IN BALKANLAR ÇIKARTMASI

Erdoğan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan (6-8 Eylül) ziyaretlerine başladı.

Sırbistan ile Kosova arasında yeni bir savaş cephesi açma tezgahlarının kurulduğu bir süreçte, temaslarda, Türkiye'nin Balkanlarda barışın devamı için her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceği mesajı verilecek.

İlk durak Bosna-Hersek.  Erdoğan'ın önceki ziyaretlerde olduğu gibi Devlet Başkanlık Konseyi'nin 3 üyesi ile bir araya geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Balkan turunun önemli maddesi Balkanların yeniden karıştırılmasını önleyecek Türkiye’nin düşünceleri, arabulucu olarak yapacakları. Bir diğer önemli gündem maddesi ekonomi.

-Bölge ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek.

-Erdoğan'ın ziyareti sırasında önemli ikili anlaşmaların imzalanması da ön görülüyor.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'la beraber ziyarete katılan iş insanları İş konseyi toplantıları gerçekleştirecek.

-Karşılıklı yatırımların ve ticaret hacminin arttırılması için atılacak adımlar görüşülecek.

ABD BAŞKANI BİDEN'IN UYKULARINI KAÇIRACAK ERDOĞAN'IN BRICS ZİRVESİNE KATILIMI...

Başkan Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası değişen jeopolitik dengeler sürecinde yankıları ve sonuçları önümüzdeki on yıllara yayılması muhtemel bir BRICS ZİRVESİNE katılıyor.

15-16 Eylül 2022 Özbekistan'ın SEMERKANT kentinde BRICS (Şangay Beşlisi) zirvesine katılacak Erdoğan, Çin ve Rusya liderleri ile baş başa görüşecek.

Türkiye'nin üyeliği ve yeni dünya düzeni konuşulacak.

Bir NATO ülkesi olan Türkiye'nin lideri Başkan Erdoğan'ın BRICS zirvesine katılımı ve üyelik zemini, BRICS açısından yepyeni bir gelişmeyi gündeme getiriyor.

ABD Başkanı Biden ve İngiltere'nin başını çektiği NATO ve Avrupa'nın, Rusya ve Çin'i düşman ilan etmesinden sonra, dünya yeniden bir soğuk savaş dönemine doğru yürüyor.

Ukrayna üzerinden Avrupa'da ve Pasifik’te güç mücadelesi artıyor. ABD ve Çin gibi İKİ KUTUP BAŞI YENİ DÜNYA KURGULAMALARI YAPIYOR.

Soğuk Savaş zihniyetinin ve blok çatışmasının işaret fişekleri patlatılırken, Bölgesel Güç, Küresel Aktör konumundaki Türkiye'nin lideri Başkan Erdoğan'ın katılımı, muhtemel BRICS ÜYELİĞİ çok geniş yankı bulacağa benziyor.

NATO'nun güçlü üyesi Türkiye'yi ÇİN ve Rusya'nın BRICS ÜYESİ yapma arzuları jeopolitik gelişmelerin kolonlarından birisi olacak.

BRICS'in büyük aktörü Çin lideri Şi Jinping, Rusya’ya yönelik yaptırımları “iki ucu keskin bıçak” olarak nitelendiriyor ve küresel ekonomide silah olarak kullanıldığını söylüyor.

Ukrayna savaşı, Rusya ile Çin'i giderek bir kutbun merkezine doğru götürüyor. ABD ve İngiltere'de NATO'yu Asya'ya kurgulayarak yeni bir soğuk savaşın tohumlarını ekiyor.

Bilindiği gibi BRICS, yükselen piyasa ekonomilerinin ve gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarına hizmet etme amacıyla 2009 yılında kuruldu.

Ekonomik ve siyasi etkisini genişleten Çin, ABD liderliğindeki liberal dünya düzenine karşı çıkacak bir ittifak vizyonu sunmak için BRICS Zirvesi’ni kullanıyor.

Zirve, Çin’in hem NATO’nun yeniden canlanması hem de Hint-Pasifik bölgesinde artan gerilime karşı bir tür diplomatik karşı atak şansı sunuyor. Ukrayna’nın işgalinin ardından Pekin’in Moskova’ya verdiği örtülü destek Çin’i yeni bir konuma soktu.

Çin, Batı’yı eleştirmesinin yanı sıra küresel ekonomideki kendi rolünü de ön plana çıkarıyor.

Haziran'da yapılan Zirvede, BRICS’in genişlemesini savunan Şi Jinping, “Taze kan getirmek, BRICS iş birliğine yeni bir canlılık katacak, birliğin temsiliyetini ve etkisini artıracaktır” demiştir.

Hem Çin hem de Rusya, küresel ticaretteki rezerv para biriminin dolar olmasına yönelik alternatifler yaratmaya çalışıyor. Özellikle Rusya’ya yönelik yaptırımların ardından Putin, ruble ile ihracat yapılması yönünde talimat verdi.

Bir önceki BRICS toplantısında, üye devletlerarası ortak para birimi oluşturulması yönünde çalışmalar gündeme gelmişti.

BRICS'in etrafında kritik konulardan birisinin de, Hindistan ve Çin arasındaki sınır anlaşmazlıklarının yanı sıra Modi hükümetinin ABD ile olan yakınlığının Pekin’i rahatsız etmesi olarak değerlendiriliyor.

Ayrıca Hindistan’ın Asya NATO’su olarak nitelendirilen ve bölgede büyük ölçüde Çin’e karşı oluşturulan QUAD ittifakına üye olması da iki ülke arasındaki gerilimin kaynaklarından birisi olduğu belirtiliyor.

VE ERDOĞAN EYLÜL SONUNDA BM'DE KONUŞACAK...

Başkan Erdoğan son iki BM toplantısında, DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR VE DAHA ADİL BIR DÜNYA OLABİLİR paradigmaları ile BM zirvesinin yıldızı olmuştur.

Eylül zirvesinde Başkan Erdoğan'ın RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDAKİ SAVAŞTA ATEŞKESİ SAĞLAMA ARABULUCULUĞU VE TAHIL KORİDORU AÇILMASINDAKİ MAHARETLİ MEKİK DİPPLOMASİSİ İLE KÜRESEL AKTÖR OLDUĞUNU GÖSTERECEĞİ BELİRTİLİYOR.

SONUÇ

Yeniden savaş çığlıklarının atıldığı Balkanlarda, ABD ile ÇİN'in iki kutuplu dünya kurdukları bir süreçte ve BM'de dünyanın mağdur ve mazlum ülkelerinin sesi olarak BAŞKAN ERDOĞAN VAR.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN KÜRESEL VİCDAN OLDUĞU gerçeği her gün biraz daha netleşiyor.

TÜRKİYE, 21. YÜZYILIN YILDIZI OLMA YOLUNDA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYOR.

Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA